keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Gastriitti eli mahakatarri

Gastriitti eli mahakatarri on tulehdus mahan limakalvolla. 

Mahakatarria voidaan sanoa mahahaavataudin lievemmäksi muodoksi, jossa vatsan mahalaukun seinämän limakalvolla ei ole avointa haavaa, vaan se on tulehtunut. Yleisimmin gastriitin aiheuttaa limakalvon pinnalla happamassa ympäristössä elävä helikobakteeri. Bakteerin tuottama ammoniakki yhdessä tulehduksen kanssa vaikuttavat limakalvoon heikentävästi.
Syynä gastriitin eli mahakatarrin puhkeamiseen voivat olla helikobakteerin lisäksi myös runsas kahvin tai alkoholin käyttö, jokapäiväinen tupakointi, virus- ja sieni-infektiot sekä säteilyvammat. Myös stressillä, särkylääkkeillä, rasvaisilla ruuilla, limonadijuomilla ja voimakkailla mausteilla voi olla merkittävä vaikutus gastriitin syntyyn.
Mahakatarrin ja mahalaukun seinämän limakalvon tulehduksen oireita voivat olla yleinen pahoinvointi, oksentelu, ilmavaivat ja ylävatsakivut.
Jos mahakatarri johtuu helikobakteerista, hoitoon käytetään lääkehoitoa. Lääkkeinä voidaan käyttää mahan haponeritystä salpaava lääkettä ja antibiootteja.
Gastriittia eli mahakatarria voidaan ehkäistä ja ensioireiden ilmaannuttua hoitaa muuttamalla elintapoja. Esimerkiksi alkoholin, sopimattoman ruuan ja kahvin liikakäyttöä ja stressiä tulisi välttää. Jos oksennuksessa on verta tai ulosteessa verta tai limaa, tulisi tällöin ottaa yhteyttä lääkäriin.

Helikobakteeri elää mahan limakalvon pinnalla. Mahan sisältö on hyvin hapan, mutta bakteeri on kehittänyt keinoja menestyäkseen niissä oloissa.


Ehkäisy

Elintaso vähentää helikobakteeri-infektioita parantuneen hygienian kautta. Kuitenkaan helikobakteerilta suojaavia elintapoja ei tunneta. Rintaruokinta ja sen mukana äidiltä saadut vasta-aineet saattavat suojata varhaisilta tartunnoilta. Rokotetta kehitellään, mutta se ei ole vielä käytössä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti